TUINMACHINES MARIEVOET

HomeWebshopContactInfoMijn accountBlogProPowershop

7 Tips om uw tuin winterklaar te maken

tips-winterklaar

7 Tips om uw tuin winterklaar te maken.

Het is weer herfst, de dagen worden korter en donkerder, de bladeren vallen van de bomen. Nu typisch gaan we in deze periode minder aan de slag in onze tuin, maar wist u dat het nu de moment is om ervoor te zorgen dat onze tuin vlot de winter doorkomt? Met de volgende nuttige tips zorgt u ervoor dat u wanneer het weer lente wordt u weer aangenaam kan genieten van een mooie tuin.
 

1. Ruim afgevallen bladeren op.

Afgevallen bladeren, we kennen de frustratie allemaal. Het kan een hele klus zijn om deze te verwijderen, toch is het belangrijk dat u ze van uw gazon verwijderd. De bladeren zorgen er namelijk voor dat uw gazon te weinig zuurstof krijgt, hierdoor gaan er bruine plekken ontstaan op uw gazon. De afgevallen bladeren kan u het eenvoudigst bij elkaar doen met een bladblazer/zuiger, op deze manier is het niet zo een hele zware karwei. Bovendien kan u deze bladeren handig inzetten in het beschermen van uw buitenplanten. Want wist u dat deze bladeren het perfecte isolatiemateriaal zijn om uw buitenplanten te beschermen? Leg deze rond de plant om bevriezen te voorkomen, bij planten die in een pot zitten kan u de bladeren tussen de pot en de aarde leggen.

2. Maak het gazon winterklaar.

In de herfst groeit ons gras minder hard, toch is het goed om dit toch nog een keer te maaien. De laatste maaibeurt is best ergens halfweg oktober. Let op: Maai het gazon niet te kort vlak voor de winter. September is bovendien de ideale maand om kale plekken weg te werken door te gaan zaaien. Verder kan u er best voor zorgen (zoals in punt 1 reeds vermeld) dat alle bladeren van het gazon verwijderd worden, deze kunnen namelijk voor bruine plekken gaan zorgen.
Verticuteer uw gazon: Jawel, dat kan ook nog vlak voor de winter komt. Deze periode komen we minder in de tuin, het gras krijgt dus rust aangezien er niet zoveel wordt opgelopen. Ideaal dus om het buiten rust ook extra zuurstof te geven. Het is belangrijk dit te doen voor het echt gaat vriezen, dus best voor november.
Kalk strooien: In januari of februari is het goed om kalk te strooien op uw gazon. Kalk zorgt namelijk voor een goede PH-waarde van de grond. Door deze goede PH-waarde zal uw gazon beter in staat zijn om meststoffen op te nemen.

3. Bescherm buitenplanten tegen vorst.

Ook al is het een buitenplant, niet alle planten zijn even hard tegen de koude bestand. Het is altijd handig wanneer u planten koopt de naamkaartjes bij te houden, zo kan u tegen de winter even opzoeken of deze al dan niet beschermd moeten worden. Er zijn verschillende manieren om uw planten te beschermen:
   
 • Bedek ze met afgevallen bladeren (bij planten in een pot best rond de pot ook bladeren steken)
 •  
 • Pak ze in met noppen folie
 •  
 • Karton rondom je planten leggen is ook de perfecte isolatie.
Let in elk geval altijd op dat u ze niet te goed isoleert, ze moeten namelijk nog lucht krijgen ook. Als ze niet kunnen ademen sterven ze ook.

4. Maak de vijver winterklaar.

Een vijver in de tuin is mooi, maar ook deze heeft onderhoud nodig voor de winter. Het is enorm belangrijk om bladeren te verwijderen uit de vijver, ook dode planten verwijderd u best meteen. Deze gaan namelijk rotten op de bodem, waardoor er een verzuring van het vijver water kan ontstaan. Dit nefast voor andere planten in de vijver en voor vissen die eventueel in de vijver wonen.
Verder is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u vijveroppervlak niet volledig bevriest in de winter. Want als de vijver bevriest kan er namelijk geen zuurstof in het water. U kan dit doen op verschillende manieren:
   
 • Als het begint te vriezen ga dan regelmatig een kijkje nemen en maak eventueel gaten in het ijs
 •  
 • Voorzie uw vijver van luchtstenen
 •  
 • Plant bamboe of andere stevige winterplanten. Deze zorgen voor beweging in het water, waardoor het minder snel bevriest en bovendien geven ze extra zuurstof aan het water.

5. Snoei je struiken en je bomen nog een laatste keer.

Je zou het niet meteen verwachten, maar de herfst is ideaal om nog een laatste snoeibeurt te geven. Welke beplanting u best snoeit in de herfst?
   
 • Hagen, blijft uw haag in de winter groeien? Dan is het een goed idee deze nog te snoeien. Gebruik hiervoor best het juiste snoeigereedschap.
 •  
 • Bomen, bomen die hun bladeren verloren zijn kan je best beschermen door de takken kort te houden. Voor dikke takken bent u best af met een kettingzaag.
 •  
 • Heesters of struiken, deze hou je best goed kort tijdens de herfst en de winter. Hoe langer ze zijn hoe harder ze lijden onder het koude weer. Vooral wind kan zware schade aanrichten, takken die te lang zijn kunnen bij hevige wind namelijk sneller afbreken. Rozenstruiken bijvoorbeeld is ideaal om te snoeien ergens halfweg november. Aangeraden is om kort na de eerste vorstperiode te gaan snoeien.
Verwijder bij het snoeien ook best meteen alle zieke delen, of zieke planten. Deze zorgen namelijk alleen maar dat andere planten ook ziek worden. Zieke planten kan je best meteen naar het containerpark brengen, of in de vuilniszak doen (als uw gemeente dit toelaat). Op de composthoop kan je deze beter vermijden, zo voorkom je dat je bij het gebruiken van deze compost dat je de ziekte opnieuw verspreidt.

6. Plant nieuwe bomen en struiken aan.

Het najaar is ideaal om te gaan planten. Vooral planten of bloemen die reeds in het voorjaar bloeien zoals: tulpen, hyacinten, narcissen plant u best in het najaar tot de eerste week van december is ideaal.

7. Vergeet de vogels niet.

Ja, velen onder ons zien vogels als een plaag in hun tuin maar laten we hen toch niet vergeten in de winter. Hang een vogelkastje omhoog zodat ook de vogeltjes in de winter warm zitten. En geef hen iets te eten, vetbollen kan je haast in elke supermarkt kopen, of gewoon overschot van brood doet ook al wonderen.

Is uw tuin klaar voor de winter?

Heb je alle bovenstaande tips gelezen? Mooi zo dan is uw tuin alvast beschermd tegen de winter die eraan aan komt. Nu kan u zelf gaan genieten van deze toch ook wel charmante periode.


Dit artikel werd geschreven door Crea-it. Voor vragen over artikels mag u altijd contact opnemen.Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop