Houtklieven
Hout kloven.
Het is weer bijna winter, dat is traditioneel het seizoen waarin het meeste hout gekloofd wordt. We willen graag warm zitten voor onze open haard, maar hebben in de zomer niet genoeg hout op maat gemaakt. Dus nu staan we in de winter buiten ons hout te kloven. Of we willen onze houtkorf aansteken wanneer we toch tijdens een mooie winterdag buiten willen zitten.
Klieven met de hand.
Gaat u al uw brandhout met de hand klieven? Dat kan waarom niet, maar hou dan rekening met onderstaande zaken voor uw veiligheid:
- Controleer of de kop van uw bijl goed vast zit: Hier moet geen tekening bij gemaakt worden zeker? Wanneer u hout gaat kloven met een bijl die niet goed vast zit kan dat wel eens zware gevolgen hebben.
- Is uw bijl scherp: Werken met een botte bijl zal voor frustratie zorgen omdat u niet door het hout komt. Maar het is ook gevaarlijk, een botte bijl die niet in het hout komt zal sneller gaan afstoten en op uw been terecht komen. Zorg dus altijd voor een scherpe bijl.
- Voorzie voldoende ruimte: Ga geen hout kloven op een plaats waar niet voldoende ruimte is. Let ook altijd op dat er geen kinderen of omstaanders in de geburen zijn die iets in hun gezicht zouden kunnen krijgen.
- Degelijk hakblok en stevige ondergrond: U begrijpt dat wanneer u gaat kappen op een kapblok dat niet stabiel is dat dit om problemen vragen is. Zelfde gaat op voor de ondergrond, kies een mooie vlakke ondergrond op die manier kan uw kapblok niet omvallen.
Hout klieven met een houtklief machine.
Hout klieven met de hand is zware arbeid, zeker wanneer u een ganse stapel moet doen. Het is dus vaak beter om dit met een machine te gaan doen. Zeker wanneer u vaak en veel hout moet klieven is dit zeker de investering waard. Met een kliefmachine bespaard u een pak tijd, en vooral het is minder vermoeiend. Maar opgelet, ook met een houtkliever moet u op enkele zaken letten:- Controleer of het kloofmes goed vastzit: Net zoals bij klieven met een bijl is ook hier het eerste dat u controleert of uw mes goed vast zit. Begin nooit met klieven als het mes losstaat, dit kan verregaande lichamelijke gevolgen met zich meebrengen.
- Kies een goede plaats, en ondergrond: Ook hier is de ondergrond belangrijk, u wil namelijk niet dat uw houtkliever omvalt tijdens het klieven. Bovendien plaatst u deze best zo kort mogelijk tegen uw stapel hout. Zo bespaard u tijd van het over en weer lopen.
- Let op met uw elektriciteitssnoer: U zou er van verschieten hoeveel mensen er verongelukken omdat ze struikelen over hun snoer. Zorg dat dit zodanig gelegd is dat u er kan overstappen, zonder er blijven achter te hangen.
- Bedien de machine zoals het hoort: Een houtkliever machine is zo uitgerust dat u bij correct gebruik nooit met uw handen onder het mes kan komen tijdens het klieven. Respecteer deze manier van werken voor uw eigen veiligheid.
- Hou de ruimte rondom vrij: Wanneer u aan het klieven bent zorg dan dat er geen personen of dieren naast of achter de machine staan, u zou hen namelijk ernstig kunnen verwonden.
- Draag persoonlijke bescherming: Het is altijd aan te raden om voor uw eigen veiligheid u zelf te voorzien van enkele persoonlijke veiligheidsmiddelen zoals: een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, handschoenen,...
Wat met grote blokken hout?
Grote blokken hout kunnen uiteraard niet onder de kliefmachine. Maar die zou u met de hand ook niet gekliefd krijgen. Deze blokken kan u beter gaan verzagen alvorens te klieven. Boom stronken kan u best zagen met een kettingzaag.Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.